Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015


Ο      Ε   Π   Ι   Β   Α   Τ   Η  Σ
                                                            της Α ί γ ι ν α ς


Ηλεκτρονικό τεύχος Νο.  23



Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. και Ε.Ε.

Ειδοποιούνται τα μέλη του Συλλόγου ότι οι Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ,) και εξελεγκτικής Επιτροπής (Ε.Ε.) θα γίνουν το γρηγορότερο δυνατό, αμέσως μετά την συμπλήρωση, τουλάχιστο, 10 και 5 υποψηφίων αντίστοιχα. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή όσο γίνεται περισσότεροι, προκειμένου να ανανεωθούν και τα δύο σώματα με νέους συναδέλφους.




Όλα τα Θέματα ανά Σελίδα:

1.- Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. και Ε.Ε.

2 – Τα ζητήματα που απασχολούν την Αίγινα σε σχέση με την
      Θαλάσσια Συγκοινωνία         
   -  Το Δημοτικό Θαλάσσιο Ασθενοφόρο.
   -  Ακριβότερα κατά 10% τα Εισιτήρια της Ακτοπλοΐας

3.- Πολιτική και ………Ελληνική Πολιτική.
   - Οικιακή Οικονομία και Άλυτα Προβλήματα της Αίγινας.
   - Έφυγε η Βαγγελίτσα…….

4.- Η Νομενκλατούρα και ………  το Κακό Συναπάντημα










ο  Επιβάτης της Αίγινας
 Ενημερωτική  Ηλεκτρονική Έκδοση του Συλλόγου Επιβατών Ακτοπλοϊκής Συγκοινωνίας Αίγινας -  Σ.Ε.Α.Σ.Α.
Αύγουστος  2015





 2    -    ο Επιβάτης της Αίγινας    -    Απόψεις   -   Ειδήσεις   –   Σχόλια   –  Αύγουστος   2015

Η Άποψη του Σ.Ε.Α.Σ.Α.         
Φιλίππου Χατζηπέρη

«.… Τα Ζητήματα, που Απασχολούν την Αίγινα
 σε σχέση με την Θαλάσσια Συγκοινωνία…..»
«Προγραμματισμένη συνάντηση είχε εχθές 6/8/2015 και ώρα 14.30 ο δήμαρχος Αίγινας, κ. Δημήτρης Μούρτζης με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Θεόδωρο Δρίτσα……..Τον κ. Δήμαρχο συνόδευε στη συνάντηση ο Δημ. Σύμβουλος, κ. Φίλιππος Τζίτζης. ………είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στον κ. Υπουργό όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Αίγινα σε σχέση με την θαλάσσια συγκοινωνία με τον Πειραιά, αλλά και με άλλους προορισμούς και να ζητήσουν την συνδρομή του Υπουργείου, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή λύση……». Δελτίο Τύπου Δήμου Αίγινας, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015.
 Δεν αμφισβητούμε την αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, του κ. Δημάρχου και όποιου-δήποτε Δημοτικού Συμβούλου τον συνοδεύει, να ασχολείται με ζητήματα, σχετικά με την Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνίας της Αίγινας. Τουναντίον, έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να το κάνουν σύμφωνα με τον νόμο. Ωστόσο, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις εάν κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και επιχειρήματα, για να απαιτήσουν από τον κ. ΥΕΝΑ την βελτίωση της Ακτοπλοϊκής Συγκοινωνία της Αίγινας και, γενικά του Αργοσαρωνικού.
Οι αμφισβητήσεις μας δικαιολογούνται και από το γεγονός ότι υπάρχει επίσημος κοινωνικός φορέας, ο «Σύλλογος Επιβατών Ακτοπλοϊκής Συγκοινωνίας Αίγινας», ο οποίος ασχολείται με το αντικείμενο και έχει τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες να το κάνει με επιτυχία. Εκφράζουμε δε την έντονη δυσαρέσκειά μας, διότι, προφανώς, οι εν λόγω θεσμικοί φορείς και μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας,  προέβησαν στην ενέργειά τους ενσυνείδητα, κατά παράβαση του Νόμου 3852/2010 άρθρο 69, παράγραφος 3.

Το Δημοτικό Θαλάσσιο Ασθενοφόρο
«Αισιόδοξη, ρηξικέλευθη, αλλά χωρίς πρακτική χρησιμότητα είναι η πρόταση» της «Ομάδας Πολιτών για την Ελληνική Πολιτική» περί λειτουργίας του ασθενοφόρου της επικεφαλίδας, που θα μεταφέρει δωρεάν τους ασθενείς και τραυματίες του νησιού στις νοσοκομειακές μονάδες του Πειραιά και της Αθήνας. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του  εν λόγω σκάφους κατά την μελέτη της ομάδας φθάνει τα12.000–48.000€, ενώ για την επάνδρωσή του προβλέπει εθελοντική προσφορά ομάδας Πλοιάρχων και Μηχανικών, συνταξιούχων……»
Η πρόταση φαίνεται τόσο ωραία (και αφελής), που, κατά την άποψή μας, μοιάζει με τις υποσχέσεις, που δίνει, κατά καιρούς, το «Κομματικό» μας  σύστημα. Ωστόσο, το θέμα έχει αντιμετωπισθεί στο παρελθόν με το «Ταχύπλοο Ασθενοφόρο Σκάφος» του κ. Μαργαρώνη, αλλά, δεν ευοδώθηκε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Κάποια έκτακτα περιστατικά, αντιμετωπίστηκαν με την ευγενή προσφορά πλοιοκτητών και πληρώματος του διανυκτερεύοντος στην Αίγινα Ιπταμένου Δελφινιού της «Aegean Flying dolphins».
Ακόμη, στην ανάγκη, υπάρχει το «Θαλάσσιο Ταξί» του κ. Κώστα Πάνου, ο «Ποσειδώνας». Κατά συνέπεια, γιατί να ξοδέψει ο Δήμος τα αναγκαία λεφτά του χωρίς κάποια «Μελέτη Σκοπιμότητας»; Αντί αυτού, εμείς θα προτείναμε στην συμπαθή, κατά τα άλλα, «Ομάδα Πολιτών» να συμμετάσχει στην προσπάθεια εφαρμογής του δημοκρατικότατου θεσμού της «Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης» του  Ν. 3852/2010, άρθρο  76, την οποία, για ανεξήγητους λόγους, αποφεύγει η Δημοτική Αρχή.

Ακριβότερα κατά 10% τα Εισιτήρια της Ακτοπλοΐας
Σύμφωνα με τον Αθηναϊκό ημερήσιο τύπο, τα Ακτοπλοϊκά εισιτήρια ακρίβυναν κατά 10% λόγω αύξησης του ΦΠΑ. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι, τελικά, το Δημόσιο χάνει φορολογικά έσοδα για κάθε αύξηση του ΦΠΑ λόγω περιορισμένης λαϊκής κατανάλωσης. Εντούτοις, η κίνηση στον Αργοσαρωνικό (Αίγινα)  αυξήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, σε σχέση με την κίνηση του περασμένου έτους. Αυτό σημαίνει ότι η Αίγινα προτιμάται ως πλησιέστερος προορισμός.
Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και προσωπικά την αύξηση της κίνησης των επισκεπτών στην Αίγινα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, πριν το δεκαπενταύγουστο. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την εγγύτητα της Αίγινας προς τον Πειραιά, είναι γεγονός ότι το φτηνό εισιτήριο είναι ο καλύτερος παράγοντας της αύξησης της επιβατικής κίνησης και κατά συνέπεια της αύξησης των δημόσιων φορολογικών εσόδων. Όπως έχουμε υποστηρίξει και στο παρελθόν, υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί ο βασικός ναύλος για την Αίγινα.
Αρκεί να αλλάξει η μέθοδος υπολογισμού του, η οποία καθιστά την Αίγινα ακριβότερο προορισμό σε αναλογική σύγκριση  με την μιλιομετρική  απόσταση άλλων προορισμών, πιο απομακρυσμένων.

Επιβάτης της Αίγινας – http://epivatisaiginas.blogspot.gr/Ιδιοκτήτης:  ΣΕΑΣΑ, Κυψέλης & Χλόης - Αίγινα 18010, Τηλ/Φαξ  επικοινωνίας 22970–22.570, - ΑΦΜ  099.119.939 Ιστοσελίδα Διαδικτύου:   http://epivatisaiginas.blogspot.gr/ - http://seasaigina.blogspot.gr/email: fxperis@otenet.gr. Εκδότης:  Μουτσάτσος Π., Φαντάδο-Αίγινα 180 10.  Διευθυντής: Χατζηπέρης Φίλιππος, Κυψέλης και Χλόης–Αίγινα 180 10.  Εξουσιοδοτημένη Συντακτική Επιτροπή:Χατζηπέρης Φ. Μουτσάτσος Π., Γαλάρης Στ



3    -   Ο Επιβάτης της Αίγινας    -   Απόψεις    –    Ειδήσεις   -  Σχόλια  -  Αύγουστος    2015

Η Άποψη του Σ.Π.Α.
Φιλίππου Ν. Χατζηπέρη

Πολιτική  και….. «Ελληνική Πολιτική»

Με τον όρο «Πολιτική» εννοούμε το σύνολο των ενεργειών, στις οποίες προβαίνει μια ομάδα πολιτών, για να πετύχει τον σκοπό της. Εάν η ομάδα αυτή είναι πολιτικό  κόμμα, επιχείρηση, βιομηχανία, ή η Εθνική Κυβέρνηση, τότε η πολιτική της επιδιώκει την επίτευξη του σκοπού, ο οποίος περιγράφεται στο καταστατικό της ή στο πρόγραμμά της αντίστοιχα. Εάν αναφερόμαστε στην «Ελληνική Πολιτική», τότε είναι προφανές ότι εννοούμε την Εθνική Πολιτική, που προτείνει και εφαρμόζει η εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει και επιλύσει τα εθνικά προβλήματα, εσωτερικά ή εξωτερικά, που αντιμετωπίζει.           
            Δεν κατανοούμε οποιαδήποτε ομάδα πολιτών να ασκεί «ελληνική πολιτική» για εθνικά θέματα, υποκαθιστώντας την εκάστοτε Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, απορούμε με την ομάδα πολιτών, η οποία φέρει την επωνυμία «Ομάδα Πολιτών για την Ελληνική Πολιτική», η οποία αρνείται κατηγορηματικά την ιδιότητα πολιτικού κόμματος ή φορέα. Όπως μας διαβεβαίωσαν είναι μια συνηθισμένη ομάδα πολιτών, όπως, για παράδειγμα το δικό μας «Συμβούλιο Πολιτών Αίγινας». Στην πρόσκλησή  της  στην συνάντηση για την «κτήση πλωτού ασθενοφόρου της Αίγινας» την Τετάρτη 19/8/15  ανταποκριθήκαμε ευχαρίστως.
            Ακούσαμε τον ομιλητή με προσοχή και στο τέλος της ομιλίας του, όταν ζήτησε τις απόψεις των ακροατών, εμείς κάναμε τα εξής σχόλια: «Δεν νομίζουμε ότι είναι τόσο απλό να αποκτήσει κανείς ένα σκάφος και μάλιστα εξοπλισμένο ασθενοφόρο. Διαφορετικά θα γινόμασταν όλοι εφοπλιστές. Ωστόσο, δεν απορρίπτουμε την ιδέα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο, κατ’ αρχή, να γίνει μια εμπεριστατωμένη Μελέτη Σκοπιμότητας». Εάν κρίνουμε από τον τρόπο, με τον οποίο η συγκεκριμένη  ομάδα αντιμετώπισε το θέμα της απόκτησης ασθενοφόρου σκάφους, συμπεραίνουμε ότι ο τίτλος της την αδικεί…….. 

Οικιακή Οικονομία και
Άλυτα Προβλήματα της Αίγινας
Διαβάσαμε τα άρθρα, που δημοσίευσε το Aegina Portal και συγκεκριμένα αυτό της Πέμπτης  20 Αυγούστου 2015, σχετικά με την Οικιακή Οικονομία και ομολογούμε ότι μας εξέπληξαν ευχάριστα. Θέλουμε να συγχαρούμε τον συντάκτη ή τους συντάκτες αυτών για την θέληση και το κουράγιο να ασχοληθούν με ένα τόσο σοβαρό και  ενδιαφέρον θέμα , που αφορά την οικονομία του νησιού μας και την κοινωνία του. Ιδιαίτερα, διότι το περιεχόμενο αυτών των άρθρων δίνει στους νέους την ευκαιρία και τα κίνητρα να μείνουν στο νησί και να συμβάλουν στην οικονομία του και στην δική τους επαγγελματική αποκατάσταση.
Ωστόσο, παρατηρήσαμε ότι αισθάνονται μόνοι ανάμεσα στην κοινωνία της Αίγινας. Ενώ θα έπρεπε να γνωρίζουν  ότι υπάρχουν και άλλες ομάδες πολιτών, όπως, για παράδειγμα το «Συμβούλιο Πολιτών Αίγινας», παλαιότερων και κατά συνέπεια μεγαλύτερων σε ηλικία. Οι εν λόγω πολίτες έχουν προβληματιστεί, πριν απ’ αυτούς, για τα ίδια, αλλά και για άλλα σοβαρότερα θέματα, τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς την οικονομία  του νησιού. Τα εν λόγω προβλήματα έχουν καταντήσει διαχρονικά με ευθύνη, άγνοια ή και αρνησικυρία  των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών, οι οποίες παραβλέπουν τους κανόνες της Δημοκρατίας.
Προτού ασχοληθούμε και με την οικιακή οικονομία, νομίζουμε ότι προέχει να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα, που ταλανίζουν την Αίγινα επί δεκαετίες και η επίλυσή τους αποτελεί προϋπόθεση. Ιδιαίτερα, όταν ο πληθυσμός της φτάνει και μπορεί να υπερβεί τις 100.000 κατοίκους, μόνιμους, περιστασιακούς και περαστικούς. Οι τρεις πληγές της Αίγινας είναι  η Ύδρευσης,  τα Απορρίμματα και ο Βιολογικό Καθαρισμός. Το «εργαλείο», το οποίο μπορεί, κατά την άποψή μας, να βοηθήσει στην επίλυσή τους είναι η «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης», που προβλέπεται από τον Ν. 3852/2010, άρθρο 76.
  Δυστυχώς, καμία Δημοτική Αρχή δεν θέλησε να  εφαρμόσει τον εν λόγω νόμο, ούτε να αξιοποιήσει την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Κατά συνέπεια, οι αγαπητοί συντάκτες των εν λόγω άρθρων δεν είναι ανάγκη να συμβουλεύουν τις τοπικές κοινωνίες «να αναζητούν έναν πολιτικό βίο, που θα βασίζεται σε διεκδικήσεις λογικές και συμβατές ………..».  Αλλά να τις προτρέψουν να απαιτήσουν από την Δημοτική Αρχή την εφαρμογή του νόμου, τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις τους!   Φ.Χ.

Έφυγε η Βαγγελίτσα……
Σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015, κατευοδώσαμε  την Βαγγελίτσα  Χελιώτου – Σκαλτσιώτου στο τελευταίο της ταξίδι.
Η Βαγγελίτσα υπήρξε το καλό κορίτσι με το χαϊδευτικό όνομα, που το διατήρησε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Ήταν ο τιμητικός τίτλος, τον οποίο κατέκτησε με την αξία της και την καλοσύνη της. Της τον απένειμαν όλοι οι Αιγινήτες. Όχι μόνο αυτοί που ευεργετήθηκαν στην επαγγελματική της δραστηριότητα, ως φαρμακοποιός, αλλά και εκείνοι που την γνώρισαν στην κοινωνική της ζωή. Το απέδειξαν με το θερμό χειροκρότημα, που συνόδευσε το κατευόδιό της.
 Για μας, που την θυμόμαστε από τα μαθητικά μας χρόνια θα παραμένει μια ευχάριστη ανάμνηση. Ας είναι αιώνια  η μνήμη της και απαλό το χώμα που την σκεπάζει……ι


4   -  Ο Επιβάτης της Αίγινας    -   Η Ελεύθερη Άποψη  του Αναγνώστη   - Αύγουστος   2015

Η Νομενκλατούρα …….
και το Κακό Συναπάντημα

Η Νομενκλατούρα είναι πολύ γνωστή και διάσημη λέξη στα κουμουνιστικά και, γενικά στα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Σημαίνει τον κατάλογο των ονομάτων όλων των στελεχών του κόμματος που κατέχουν υψηλές θέσεις σ’ όλους τους κλάδους των διοικητικών, οικονομικών και, γενικά, όλων των σημαντικών θέσεων της Κυβέρνησης του κράτους. Αλλά η λέξη χρησιμοποιείται και στα δημοκρατικά καθεστώτα και αφορά όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, το οποίο έχει εκλεγεί να αναλάβει την διαχείριση και εξουσία του κράτους. Ετυμολογικά, η λέξη προέρχεται από την λατινική  «nomenclatura = nomen + clator = όνομα + καλώ (ονομάζω)». Ο Νομενκλάτωρ  ήταν δούλος, κατά ην Ρωμαϊκή εποχή, επιφορτισμένος να συνοδεύει τον κύριό του στην προεκλογική  του εκστρατεία, για να του κατονομάζει τα σπουδαία πρόσωπα, που συναντούσε και να τηρεί ονομαστικό αρχείο των ονομάτων τους. Δηλαδή τους «πελάτες – ψηφοφόρους» του, με την ψήφο των οποίων εκλεγόταν Ύπατος. Εις αντάλλαγμα φρόντιζε να τους ικανοποιεί με κάθε τρόπο και, συνήθως, οικονομικά. Ο εν λόγω Ύπατος αναλάμβανε την διοίκηση κάποιας επαρχίας, μετά την λήξη της θητείας του, για να καλύψει την οικονομική ζημιά που υπέστη.

Ανασκοπώντας το πολιτικό σύστημα του ελληνικού κράτους από την ίδρυσή του και, ιδιαίτερα, από την μεταπολίτευση μέχρι των ημερών μας, ο κάθε υπεύθυνος πολίτης μπορεί να διαπιστώσει, με πίκρα, ότι η νομενκλατούρα ζει και βασιλεύει. Παραμένει η ίδια και είναι διαχρονική. Διαφεντεύει την ζωή της ελληνικής κοινωνίας, η οποία στενάζει κάτω από την αδυσώπητη εκμετάλλευσή της, χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι για να απαλλαγεί. Η νομενκλατούρα παρουσιάζεται με την μορφή των κομματικών στελεχών όλων των βαθμών, σημαντικών και ασήμαντων, ακόμη και κομματικών «απολειφαδιών». Ωστόσο, εάν το εν λόγω κόμμα κατορθώσει, με λαϊκίστικες υποσχέσεις, να πείσει τους ψηφοφόρους – πελάτες του να το υπερψηφίσουν, ώστε να καταλάβει την εξουσία, τότε όλο αυτό το «κακό συναπάντημα» αναβαθμίζεται και αναρριχάται, σαν τον σάλιαγκα, σε κυβερνητικές θέσεις και αξιώματα. Συνδιοικούν με την Κυβέρνηση, χωρίς να διαθέτουν και τα απαραίτητα προσόντα. Συνήθως, όμως, αναλαμβάνουν το έργο της αποκατάστασης, όλων των ψηφοφόρων - πελατών τους, των δικών τους παιδιών, με κάθε μορφή. Κατά κανόνα,  ενεργούν εν αγνοία του Αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού της Κυβέρνησης,  συγκροτώντας το παρακράτος, μέχρι σημείου να διερωτάται ο Πρωθυπουργός με την γνωστή απορία, «Ποιος , τελικά, κυβερνά αυτό το κράτος;»!

Το έργο το είδαμε σε επανάληψη ακόμη και στην σημερινή εποχή μας, μετά την εκλογή, για πρώτη φορά, της Αριστεράς, η οποία αποδείχτηκε ως ένα συνονθύλευμα και όχι ως ενιαίο κόμμα «Συνδυασμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς»! Ακόμη δεν πρόλαβαν να κυβερνήσουν και διαμελίστηκε στα «εξ ων συνετέθη»  αυτό το κατ’ ευφημισμό κόμμα. Ελπίζαμε ότι αυτή η Αριστερά θα ήταν ένα προοδευτικό κόμμα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, ικανό να επιφέρει όλες εκείνες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που χρειάζονται, για να εξυγιανθεί το πολιτικό μας σύστημα. Δυστυχώς, δεν τόλμησε να τις κάνει, ακολουθώντας το παράδειγμα  των χρεοκοπημένων αστικών κομμάτων της μεταπολίτευσης, προς γενική απογοήτευση της ελληνικής κοινωνίας. Αποδείχτηκε ότι και αυτό έχει την ίδια κομματική νοοτροπία και χειρότερη, που αρέσκεται να αποκαλεί «λαό» την νομενκλατούρα του. Όμως, η ικανοποίηση της κομματικής πελατείας, με διορισμούς σε κρατικές θέσεις συνεπάγεται υπέρογκα έξοδα στην διαχείριση και λειτουργία της κρατικής μηχανής. Το κράτος, για να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία του αναγκάστηκε να δανείζεται και μάλιστα υπέρογκα με συνέπεια να χρεοκοπήσει και να προκαλέσει οικονομική και κοινωνική κρίση..

Είναι προφανές και τραγικό, επομένως, ότι δεν είναι η ελληνική κοινωνία που χρεοκόπησε, αλλά το ελληνικό κράτος. Η ελληνική κοινωνία είχε και έχει μυαλό να διαχειρίζεται τα οικονομικά της με σύνεση, με αποταμίευση και χωρίς αλόγιστες σπατάλες. Ενώ, αντίθετα, το κράτος, η διοίκηση και διαχείριση του οποίου ασκείται από ερασιτέχνες πολιτικούς της νομενκλατούρας, αδούλευτους και άπειρους, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την κρίση που βιώνουμε χωρίς καμία προοπτική εξόδου από το αδιέξοδο, που προκάλεσαν. Ωστόσο, την ζημιά που προκλήθηκε,  καλείται να την πληρώσει η κοινωνία, χωρίς καμία συνέπεια κατά των υπευθύνων  που την προκάλεσαν.  Και το τραγικότερο είναι ότι οι εν λόγω υπεύθυνοι  έχουν το θράσος να προσπαθούν να μας πείσουν ότι κατόρθωσαν να μας ……….σώσουν. Απορούμε δε, πώς η κοινωνία εξακολουθεί να υποστηρίζει αυτή την Κυβέρνηση, που ευθύνεται για την διατήρηση και αύξηση του χρέους!!!  


Αίγινα, Αύγουστος 2015

Φίλιππος Χατζηπέρης--




















ο Επιβάτης της Αίγινας 23