Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

O Επιβάτης της Αίγινας Ηλεκτρονικό τεύχος Νο. 14

Ο      Ε   Π   Ι   Β   Α   Τ   Η  Σ
                                                            της Α ί γ ι ν α ς


Ηλεκτρονικό τεύχος Νο.  14

Καλορίζικη η Νέα
«Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης»
Στις 11/11 προσκλήθηκε για πρώτη φορά η νέο-διορισθείσα Δ.Ε.Δ. προκειμένου να ενημερωθεί για τα καθήκοντα των μελών της. Όμως, ο κ. Δήμαρχος έκρινε ότι επείγει να προηγηθεί η ενημέρωση  για τον προϋπολογισμό και την άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου. Γι’ αυτό επιφυλάχτηκε να την ξανά-καλέσει το γρηγορότερο δυνατό.
Ελπίζουμε να το κάνει, διότι πιστεύουμε ότι η οργάνωση και λειτουργία της εν λόγω Επιτροπής είναι εξίσου επείγουσα όσο και ο προϋπολογισμός. Προτείνουμε στα μέλη της να το έχουν σοβαρά υπόψη τους.  


Τα Κυριότερα Θέματα ανά Σελίδα: 

1.-  Καλορίζικη  Νέα «Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης».

2.-  Η Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία σε Κρίση!
   -  Ο Εορτασμός του Πολιούχου της Αίγινας Αγίου Νεκταρίου.

3.-   «Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης» - Πολιτική Αβουλία, Άγνοια, ή Σκοπιμότητα;
   -   Ατυχή συνθήματα.

4.- Η Κομματική εκμετάλλευση της Λαϊκής Κυριαρχίας.









ο  Επιβάτης της Αίγινας
 Ενημερωτική  Ηλεκτρονική Έκδοση του Συλλόγου Επιβατών Ακτοπλοϊκής Συγκοινωνίας Αίγινας -  Σ.Ε.Α.Σ.Α.
Νοέμβριος 2014






2 ο Επιβάτης της Αίγινας  -  Η Άποψη του Σ.Ε.Α.Σ.Α. για την Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία
Φιλίππου Χατζηπέρη

Η  Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία σε Κρίση!

Η Ελληνική Ακτοπλοΐα είναι κλάδος της Εμπορικής Ναυτιλίας,  η οποία εξυπηρετεί την μεταφορά επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων μεταξύ των λιμανιών της Ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών της. Η βασική διαφορά της από την Ποντοπόρο Ναυτιλία έγκειται στο γεγονός ότι η διαχείριση της πρώτης εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από το κράτος, ενώ της δεύτερης γίνεται από ιδιώτες και, συνήθως, από έναν υπεύθυνο άνθρωπο (Ones man job). Συνηθίζεται να λέμε ότι η (Ποντοπόρος) Ναυτιλία αρρωσταίνει, αλλά δεν πεθαίνει σε περίπτωση κρίσης. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ακτοπλοΐα μας. Αυτή, όταν αρρωσταίνει, όπως στην παρούσα συγκυρία, «πνέει τα λοίσθια» και είναι καταδικασμένη να πεθάνει. Γιατί, απλά πεθαίνει και το ελληνικό κράτος! Εκτός εάν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

 Η Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία της Αίγινας δεν εξαιρείται από την κρίση. Αλλά, επειδή βρίσκεται σε προνομιακή απόσταση από τον Πειραιά διατηρείται ακόμη σε κίνηση με προσπάθεια των πλοιοκτητών, θεμιτή και αθέμιτη (Περιορισμός δρομολογίων, Μερική κατάργηση της Γραμμής Αργοσαρωνικού, Συγκρότηση Κοινοπραξίας/καρτέλ, Αθέμιτος Ανταγωνισμός κ.λ.π.),. Συνεπώς, τα παράπονα των επιβατών απευθύνονται σε αυτιά απρόθυμα να ακούσουν. Εκτός, εάν συνοδεύονται από πρακτικές και εφικτές προτάσεις.

Οι προτάσεις για βελτίωση δρομολογίων και ναύλων (πρέπει να) υποβάλλονται από τον φορέα των επιβατών μέσω της «Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην συνέχεια, ο Δήμος,   ως αρμόδιος φορέας καλεί τους πλοιοκτήτες να τις αποδεχθούν, να τις απορρίψουν, ή να τις αποδεχθούν υπό όρους. Η βελτίωση δρομολογίων και ναύλων μπορεί να γίνει, κατά την άποψή μας, εάν περικοπούν ορισμένες υποχρεώσεις προς τρίτους, που επιβαρύνουν τους ναύλους. Μεγαλύτερες οι περικοπές, καλύτερες οι βελτιώσεις. Κερδισμένη θα βγει η Πολιτεία, η οποία είναι υποχρεωμένη να διατηρεί τακτική και αξιόπιστη Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία.

Ο Εορτασμός του Πολιούχου της Αίγινας
Αγίου Νεκταρίου

Ο εορτασμός του Αγίου Νεκταρίου στις 9 Νοεμβρίου ήταν λαμπρός, κυριολεκτικά, όχι μόνο από άποψη τελετουργίας στον ναό του Αγίου, κατάνυξης των χιλιάδων πιστών από την Αίγινα, την Ελλάδα και άλλα μέρη του εξωτερικού, αλλά και από άποψη καιρού. Παρά τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ. ότι η μέρα της γιορτής θα ξημέρωνε με βροχές και αέρηδες, που θα χαλούσαν τα σχέδια της λιτανείας της Αγίας Κάρας του Αγίου στην πόλη της Αίγινας, εντούτοις, η μέρα της γιορτής Του ήταν εξαιρετικά λαμπρή, κατά μια ιδιοτροπία της φύσης. Διότι, οι προβλέψεις της Ε.Μ.Υ. ήταν σωστές, σύμφωνα και με το μετεωρολογικό χάρτη του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Met Office Fax ChartsUKMONSLP Analysis and Prognosisorg), που παίρνω καθημερινά.

Πράγματι, την παραμονή είχαν προηγηθεί βροχές και τοπικές καταιγίδες, που οφείλονταν σε τρία διαδοχικά μέτωπα χαμηλών πιέσεων (Troughs of low pressure). Τα εν λόγω μέτωπα   ακολουθούνταν από ένα οργανωμένο Βαρομετρικό Χαμηλό, αβαθές με ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του 1003 mlbrs και πορεία, που περνούσε πάνω από την Αίγινα. Κατά μια ιδιοτροπία της φύσης το χαμηλό διαλύθηκε και το βαρόμετρο άρχισε να ανεβαίνει από το βράδυ της παραμονής, 8/11, με αποτέλεσμα εκείνη την ηλιόλουστη μέρα της λιτανείας.

Ο υπογράφων, την 8-9/11-1973, ως Πλοίαρχος στο "M/V Tara Ε.", 4200 dwt, με γενικό φορτίο στα αμπάρια και το κατάστρωμα, από Νέα Υόρκη προς Αλγέρι, βρεθήκαμε μπροστά στην πορεία και μέσα στο επικίνδυνο ημικύκλιο ενός κυκλώνα και σε απόσταση 60 ναυτικών μιλίων από το κέντρο του, σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο. Σ’ αυτή την απόσταση έπρεπε να φυσούν άνεμοι 12 μποφόρ (Hurricane force). Όμως, εμείς, κατά μια ιδιοτροπία της φύσης, είχαμε μόνο φουσκοθαλασσιά (Swell) από την διεύθυνση του κέντρου…….

 Με την μηχανή στο μάξιμουμ της ιπποδύναμής της, πήραμε μια πορεία κάθετη προς αυτήν του κυκλώνα, για να απομακρυνθούμε από το κέντρο του. Με μέση ταχύτητα 11ν.μ., (από κανονική 13) λόγω φουσκοθαλασσιάς  μέχρι την επομένη, ανήμερα  του Αγίου Νεκταρίου, είμαστε σε ασφαλή απόσταση από το κέντρο του κυκλώνα και συνεχίσαμε το ταξίδι μας κανονικά, χωρίς άλλα απρόοπτα. Σημειώνεται ότι ένα βαπόρι, 16.000 dwt και με ταχύτητα 16 ν.μ., από Μόντρεαλ, έφθασε στο Αλγέρι με 4 μέρες καθυστέρηση και αρκετές ζημιές από τον ίδιο κυκλώνα. ………

Να, γιατί οι ναυτικοί της Αίγινας είναι προνομιούχοι! Τους προστατεύει και ο δικός τους, Άγιος Νεκτάριος, εκτός από τον Άγιο Νικόλα.
   
O Επιβάτης της Αίγινας – http://epivatisaiginas.blogspot.gr/Ιδιοκτήτης:  ΣΕΑΣΑ, Κυψέλης & Χλόης - Αίγινα 18010, Τηλ/Φαξ  επικοινωνίας 22970–22.570, - ΑΦΜ  099.119.939 Ιστοσελίδα Διαδικτύου:   http://epivatisaiginas.blogspot.gr/ - http://seasaigina.blogspot.gr/email: fxperis@otenet.gr. Εκδότης:  Μουτσάτσος Π., Φαντάδο-Αίγινα 180 10.  Διευθυντής: Χατζηπέρης Φίλιππος, Κυψέλης και Χλόης–Αίγινα 180 10.  Εξουσιοδοτημένη Συντακτική Επιτροπή:Χατζηπέρης Φ. Μουτσάτσος Π., Γαλάρης Στ





3  -  Ο Επιβάτης της Αίγινας   -   Η Άποψη του Σ.Π.Α. για τα Κοινά, Εκφρασμένες σε άρθρα
Φιλίππου Ν. Χατζηπέρη

      «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης»
      Πολιτική Αβουλία, Άγνοια, ή Σκοπιμότητα; 

Την Τρίτη 11/11 και ώρα 18.00 προσκλήθηκαν από τον Δήμαρχο, κ. Δ. Μούρτζη, ως προέδρου, τα διορισμένα μέλη της «Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης» με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας (Ν. 3852/2010, άρθρο 76, ΦΕΚ Α΄ 87/7-6-2010), μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, ως εκπρόσωπος του «Συλλόγου Επιβατών Ακτοπλοϊκής Συγκοινωνίας Αίγινας – Σ.Ε.Α.Σ.Α.» Ήταν πεποίθηση όλων των προσελθόντων μελών ότι ο σκοπός της πρόσκλησης αφορούσε την ενημέρωσή τους για τα καθήκοντα της εν λόγω Επιτροπής, όπως περιγράφονται στο άρθρο 76 του ανωτέρω νόμου του Καλλικράτη.

Όμως αντί αυτού, ο κ. Δήμαρχος άρχισε την ενημέρωσή του με το άρθρο 72 του ίδιου νόμου, το οποίο αναφέρεται στην «Οικονομική Επιτροπή» του Δήμου και τις Αρμοδιότητές της. Κύρια αρμοδιότητα της εν λόγω Επιτροπής σύμφωνα με την παράγραφο α΄ είναι η σύνταξη του Προϋπολογισμού του Δήμου. Ο αρμόδιος επί των οικονομικών αντιδήμαρχος, κ. Ε. Δέδες, ο οποίος παραβρισκόταν στην ενημέρωση, είχε φροντίσει να μοιραστούν μερικά αντίγραφα του τεύχους του Προϋπολογισμού στα μέλη της Δ.Ε.Δ. Στην ενημέρωση παραβρισκόταν, επίσης, και ο αρμόδιος για την καθαριότητα και άλλων υπηρεσιών Αντιδήμαρχος, κ. Γενίτσαρης.

Η ενημέρωση του κ. Δημάρχου ήταν πλήρης, αφού διεκτραγώδησε ιδιαίτερα την οικτρή οικονομική κατάσταση του Δήμου. Ωστόσο υπήρξε ατυχής και αποδείχθηκε άκαιρη για τα πρόσωπα, στα οποία απευθυνόταν. Τα εν λόγω πρόσωπα, μέλη της Δ.Ε.Δ., όχι μόνο δεν είχαν διαβάσει το άρθρο 76, αλλά δεν είχαν ιδέα τι θα πει «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης». Συνεπώς, χρειάζονταν επειγόντως ενημέρωση. Γεγονός, το οποίο επεσήμανε ο υπογράφων στον κ. Δήμαρχο, αφού αναγκάσθηκε να παρέμβει στην διαδικασία. 

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα της Δ.Ε.Δ. ως «Συμβούλιο Πολιτών Αίγινας» από το 1990 και δεν έχουμε την πρόθεση να επαναλάβουμε τα ίδια. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για την σπουδαιότητα της Δ.Ε.Δ., διότι πιστεύουμε ότι είναι ο πιο δημοκρατικός θεσμός, απαραίτητος για την αναβάθμιση του Δήμου και της κοινωνίας του. Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε με κάθε μέσο την παρούσα Δημοτική Αρχή, για να πετύχει ο εν λόγω θεσμός. Ελπίζουμε να μην επαληθευτεί η απορία μας στον τίτλο αυτού του σχολίου.

Ατυχή Συνθήματα
Η σελίδα αυτή αποφεύγει να σχολιάζει την ελληνική πολιτική επικαιρότητα, διότι δεν πιστεύει στα κόμματα, τα οποία την διαμορφώνουν. Οι πολιτικές πεποιθήσεις της έχουν αποκρυσταλλωθεί στην Δημοκρατία και στους κανόνες της ως πολίτευμα και τρόπο ζωής. Ωστόσο,  δεν μπορεί να μένει απαθής στην «ιδεολογία» των ελληνικών κομμάτων και στον τρόπο, με τον οποίο προσπαθούν να μυήσουν σ’ αυτήν την ελληνική κοινωνία, κατά παράβαση του Συντάγματος και της κοινής λογικής. Εάν, π.χ., χωρίζεις τους πολίτες σε «Μνημονιακούς» και «Αντιμνημονιακούς», οφείλεις να τους εξηγήσεις και να αιτιολογήσεις αυτούς τους χαρακτηρισμούς.

Διότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν συνάδουν με την κοινή πρακτική και λογική, διεθνώς. Όταν, λόγου χάρη, παρακαλάς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) να σου δώσει δάνειο, για να «διατηρηθείς στην ζωή», δεσμεύεσαι με κάποιους όρους, οι οποίοι καταγράφονται σ’ ένα επίσημο έγγραφο, το οποίο συμφωνείται και υπογράφεται αμοιβαίως και το λένε «Μνημόνιο» στα ελληνικά και στα αγγλικά «Memorandum of Agreement». Όταν, λοιπόν, λες στους πολίτες ότι εσύ δεν αναγνωρίζεις τις δεσμεύσεις, που  ανέλαβε με την υπογραφή της η νόμιμη Κυβέρνηση για λογαριασμό του κράτους, τότε τους προκαλείς ηθικά προβλήματα, προκειμένου να πεισθούν ότι έχεις δίκιο.

Διότι το Δ.Ν.Τ., ως «Αμοιβαίο Ταμείο των Εθνών», τα οποία συμμετέχουν, έχει καθιερώσει κανόνες, οι οποίοι τηρούνται απαρέγκλιτα. Προφανώς, οι σημερινοί δανειστές έχουν πετύχει να μην εφαρμόζεται το δόγμα «Calvo», όταν συμφωνείται, ακόμη και «Απώλεια της Εθνικής Κυριαρχίας» στα «μνημόνια των δανειακών συμβάσεων» που συνάπτουν, όπως γινόταν  τον περασμένο αιώνα. Στο παρελθόν, έχει ευνοηθεί και η Ελλάδα από απόφαση του Διεθνούς δικαστηρίου. Συνεπώς, τα κόμματα οφείλουν να προσέχουν τα συνθήματά τους, διότι οι πολίτες έχουν γνώση και πείρα. Αφού έχουν «καεί στον χυλό της Αλλαγής της Μεταπολίτευσης», είναι φυσικό να προσπαθούν να μην ξανακάνουν το ίδιο λάθος. Οι πολίτες του «Συμβουλίου Πολιτών Αίγινας – Σ.Π.Α.», έχοντας υπόψη τους την ιστορία, θέλουν να βοηθήσουν την Δημοτική Αρχή στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει τον Δήμο, με την σωστή και δημοκρατική λειτουργία της «Δ. Ε. Δ.».

        




4     -     Ο Επιβάτης της Αίγινας      -     Η Άποψη και η ελεύθερη έκφραση του Αναγνώστη

Η Κομματική Εκμετάλλευση 
της Λαϊκής Κυριαρχίας

Είναι προφανές σε κάθε ελεύθερο και ανεξάρτητο Έλληνα πολίτη ότι το πολίτευμα, με το οποίο κυβερνάται το ελληνικό κράτος από την συγκρότησή του μέχρι των ημερών μας είναι σαθρό και διεφθαρμένο. Η αιτία, ένεκα της οποίας έχει φτάσει σ’ αυτή την θλιβερή κατάσταση, είναι, κατά την άποψή μας, η στυγνή εκμετάλλευση, που υφίσταται το θεμέλιο του, η «Λαϊκή Κυριαρχία», από τα κόμματα. Αντί να την προστατεύουν, να την σέβονται και να της συμπεριφέρονται σωστά και δημοκρατικά, όπως οφείλουν, ως θεσμοί της Δημοκρατίας, που προβλέπονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρο 1), την εκμαυλίζουν και την εκμεταλλεύονται πελατειακά ως ψυχέμποροι……

Είναι να απορεί κανείς πως φτάσαμε σε τέτοια κατάντια οι Έλληνες, να επιτρέπουμε στα κόμματα να παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα. Ενώ, για παράδειγμα, αυτό καθορίζει σαφέστατα  τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των βουλευτών (άρθρο 51, παράγραφος 2) και των πολιτών (άρθρο 1, παράγ. 1 και 2), αυτά τους εκμαυλίζουν και τους καθιστούν συνενόχους τους στην κατ’ εξακολούθηση παραβίασή του. Ενώ, σύμφωνα με το Σύνταγμα, (άρθρο 51, παρά. 2) οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος, στην πράξη αυτοί αντιπροσωπεύουν το κόμμα τους και έχουν το θράσος, μάλιστα, να το δηλώνουν με περισσή υπερηφάνεια. Ενώ οι βουλευτές εκλέγονται για τέσσερα συνεχή έτη, τα κόμματα της μειοψηφίας απαιτούν εκλογές στην παρούσα συγκυρία της χρεοκοπίας του Έθνους, για την οποία, μαζί με τα κυβερνώντα, έχουν ακέραια την ευθύνη. Αντί να συμφωνήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού την κρίση, αυτά αμιλλώνται, να το καταστρέψουν, χωρίζοντας τους πολίτες σε «αντιμνημονιακούς» και «μνημονιακούς», χωρίς αποχρώντα λόγο. Ενώ δεν αντέδρασαν όταν συνάπτονταν τα μνημόνια της δανειακής σύμβασης, τα δάνεια των οποίων καρπούνταν και τα ίδια.

Για να αποκατασταθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα και παράλληλα να εξυγιανθεί το πολίτευμά μας είναι προφανές ότι οφείλουμε να εφαρμόσουμε το σύνταγμα, όπως είναι στην παρούσα του μορφή, χωρίς να συζητάμε, προς το παρόν, για αναθεώρηση. Η αναθεώρηση είναι κομματικός ελιγμός, για να αποτρέψει τους πολίτες από την πραγματική πρόθεση των κομμάτων. Τα κόμματα, συνειδητοποιούν ότι συγκροτώντας τις εκάστοτε Κυβερνήσεις είναι απόλυτα υπεύθυνα για την κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του. Κατά συνέπεια θα λάβουν όλα τους τα μέτρα, θεμιτά και αθέμιτα, για να διατηρήσουν την εξουσία τους και την πελατεία τους, για να διασωθούν. Επομένως, η μόνη λύση είναι να απαιτήσει ο «Κυρίαρχος Λαός», οι πολίτες της Ελλάδας, να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα, όπως προβλέπεται στο τελευταίο του άρθρο, 120, χωρίς επανάσταση. Η αναθεώρηση που θα ακολουθήσει, πρέπει να αφορά τα καταστατικά των κομμάτων, των οποίων ο κύριος σκοπός τους πρέπει να είναι η τήρηση του όρκου, που δίνουν οι βουλευτές πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με το άρθρο 59.

Τα κόμματα είναι θεσμοί της Δημοκρατίας και πρέπει να υπάρχουν για την σωστή και δημοκρατική λειτουργία του κράτους. Δεν είναι δυνατό να υπάρξουν χωρίς μέλη, πολίτες, οι οποίοι οφείλουν να αλλάξουν νοοτροπία. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε από την μια στιγμή στην άλλη και ν’ απαλλαγούμε από συνήθειες χρόνιες. Δεν είναι δυνατό να αποτινάξουμε από πάνω μας την ιδιότητα του «κομματικού πελάτη» και «ραγιά», χωρίς πολιτική βούληση. Είναι ευκαιρία να αρχίσει η αλλαγή από τις τοπικές κοινωνίες των Δήμων, εφαρμόζοντας τον θεσμό της «Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης», σύμφωνα με τον νόμο 3852/2010, του Καλλικράτη, άρθρο 76.

Ελπίζουμε ότι οι πολίτες της Αίγινας, μέλη της εν λόγω Επιτροπής, θα καταλάβουν την αξία αυτού του θεσμού και θα την αξιοποιήσουν προς όφελος του Δήμου, της Αίγινας και της κοινωνίας της. Η πρώτη συνεδρίαση της υπήρξε ατυχής και προσχεδιασμένη. Ελπίζουμε, ο κύριος Δήμαρχος να συγκαλέσει την δεύτερη το γρηγορότερο δυνατό και με αποκλειστικό θέμα ημερησίας διάταξης την «Οργάνωση Λειτουργίας» της.       
                                                                                                Φίλιππος Χατζηπέρης
   Πλοίαρχος Ε.Ν., έφεδρος
  πρόεδρος ΣΕΑΣΑ